понедељак, 13. април 2009.

kultura

Malo je spomenika kulture sačuvano, s obzirom na razaranja iz Drugog svetskog rata. Iz turskog perioda sačuvana je Sahat-kula iz 18. vijeka, dve od nekadašnjih šest džamija (Osmanagića i Doganjska), kao i uske ulice oko njih koje sačinjavaju Staru varoš.
Podgorica je dom brojnih crnogorskih kulturnih ustanova i događaj. U njoj se nalazi Crnogorsko narodno pozorište i Gradsko pozorište, u čijem sklopu se nalazi Dečje pozorište i pozorište lutaka. Iako nije bogata muzejima i pglaerijama kao istorijska kraljevska prijestonica Cetinje, postoji nekoliko značajnih muzeja:
Muzej grada Podgorice čuva bogatu baštinu Podgorice. Osnovan je 1950. i podeljen je u četiri kategorija: arheološku, etnografsku, istorijsku i kulturno-istorijsku. U njemu se nalazi predmeti iz ilirskog i rimskog perioda.
Cetar za arheološka istraživanja je osnovan 1961. Njegov zadatak je da čuva, klasifikuje, obnavlja i pprikazuje arheološka nalazišta.
Muzej Marka Miljanova u Medunu prikazuju život Crnogoraca iz 19. veka. To je najznačajniji crnogorski memorijalni muzej te vrste.
Prirodnjački muzej prikazuje primerke crnogorske flore i faune. Ovaj muzej nema svoje mesto za izlaganje, uprkof brojnim predlozima i inicijativama da se sagradi.
Značajna umetnička galerija je dvorac Petrovića iz perioda Kraljevine Crne Gore u parku Kruševac, najvećem parku u Podgorici. Dvor kralja Nikole, Perjanički dom, dvorska kapela i okolne zgrade su preuređeni u umetničku galeriju 1984. Od 1985. ono je deo Centra savremenih umetnosti i u njoj je smješteno oko 1500 umjetničkih dela.
Bioskop Kino kultura, osnovan 1949, je zatvoren novembra 2008. zbog stalnih finansijskih gubitaka koje je donosio. On je bio jedini bioskop u gradu tokom 5 decenija. Zgrada bivšeg bioskopa će biti pretvorena u Gradsko pozorište Podogorice. Ubrzo po njegovom zatvaranju otvoren je novi bioskop u tržnom centru Delta Siti.
Na Karađorđevom trgu se nalazi spomenik Đorđu Petroviću zvanom "Crni", organizatoru Prvog srpskog ustanka i idolu borbe za slobodu protiv Osmanlija.
U Podgorici se nalazi i jedno od najvećih srpskih pravoslavnih svetilišta u Crnoj Gori, Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja, monumentalna građevina koja se godinama gradila uz mnogobrojne donacije.
Od posebne istorijske atrakcije je bila stara zgrada duvanskog monopola, mjesto gdje se održala Podgorička skupština 1918. godine koja je proglasila srpsko i jugoslovensko ujedinjenje. Oštećena u vrijeme Drugog svjetskog rata neslavnim savezničkim bombardovanjem Podgorice 1944. godine, ona nije popravljana niti obnavljana, već je 1970-ih godina, odlukom lokalnog podgoričkog saveza komunista, iz političkih razloga demolirana i zabetonirana tako da danas od nje nema više ni traga. To se odvija paralelno sa rušenjem nacionalnog simbola Crne Gore 1972. godine, Njegoševe kapele na Lovćenu, gdje je i sam bio pohranjen

Нема коментара:

Постави коментар